onsdag 23 november 2011

Sojabönan förstör Amazonas?


Varje år skövlas ofantliga mängder regnskog i Brasilien. Något som tär på miljön och påskyndar växthuseffekten men även utrotar av 30 % världens nu levande djur och växtarter.
Mer än 17 % av Brasiliens regnskog är idag ned- skövlad och trotts skydd av området pågår illegal skogsskövling fortfarande. I nuläget ligger den årliga avverkningen av Amazonas på 20 000 kvadratkilometer.[1]

Brasilien har näst efter USA den största produktionen av sojabönor i världen. Denna böna har sedan 1945 varit den viktigaste olje- och proteingrödan i världen.
Totalt har marken för odling av sojabönor expanderat med 28 %. Detta ger 162 miljoner ton sojabönor.
Användningsområdena för sojan är främst olika maträtter, oljeproduktion och djurfoder men den gör även nytta inom läkemedelsindustrin och till en del tekniska produkter.

I dagsläget står djurfoder- producenterna för 80 % av all Sveriges import utav soja. Men inte nog med all den ned- skövlade skogen, transporterna av sojabönorna tär på miljön genom att fordonen släpper ut ton av CO₂ (koldioxid)som tär på ozonlagret och på så sätt påskyndar växthuseffekten.
Det vill säga, det som krävs för att var familj i Sverige ska kunna äta sin dagliga stek med ett stort glas mjölk till flera dagar i veckan krävs det att vi skövlar och bryter ned jordens resurser, utrotar växt- och – djurarter, förstör lokalbefolkningens marker och påskyndar miljöförstöringen och växthuseffekten. Det kan anses som rimligt? Eller? [2]

Detta innebär att alla människor kan göra skillnad, en insatts. Ät kött tre dagar i veckan i stället för fem och välj de ekologiska, klimatsmarta alternativen till kött och mjölk.

// Linnéa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar