söndag 11 december 2011

Om Amazonas inte fanns...

Det är lätt att tänka att Amazonas ligger långt borta på andra sidan jorden och att vad som än händer där så påverkar det inte mig, här hemma i lilla, kalla Sverige. Självklart spelar det en större roll för invånarna i Sydamerika, men faktum är att om Amazonas skulle försvinna från jordytan skulle det innebära domedag för vår planet.

Jorden är, som vi alla vet, ett ekosystem. Vi, människor och djur, andas in syre och andas ut koldioxid. Växter ”andas in” koldioxid och ”andas ut” syre. Vi lever i harmoni och ingen av oss skulle fungera utan den andra. Men om skövlingen i Amazonas skulle gå så långt att det inte fanns någon skog kvar, skulle inte bara hela Sydamerikas befolkning få andnöd, utan hela världen. Det är nämligen på grund av Amazonas som vi kan andas här på jorden, fastän vi släpper ut otroliga mängder med koldioxid dagligen. Amazonas växtrika djungel fångar upp våra avgaser, men ändå är det samma människor som låter amazonas skövlas, dagligen.

Om Amazonas alltså skulle sluta existera skulle det även leda till miljontals dödsfall på grund av icke-existerande naturliga resurser, torka, svält, översvämningar, otaliga dödsfall av oupptäckta djur- och växtarter, växter som kan hjälpa till inom medicinvärlden och för att nämna allt stamfolk som skulle förlora sina hem.

Som ni ser så har Amazonas en så otroligt stor betydelse för hela världen. Inklusive dig och mig. Och om skövlingen fortsätter kanske vi inte kommer kunna leva längre. Så jag vill avsluta med att säga: Sluta blunda och öppna ögonen! För annars kommer vi inte kunna andas längre!

Yours truly / Molly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar