tisdag 10 januari 2012

Varför timmerhusen utrotar elefanter

I delar av Afrika, Asien och Sydamerika beräknas mer än 80 procent av allt virke som exporteras komma från illegalavverkning. Och bara Indonesien kostar det illegala skogsbruket staten cirka 600 miljoner dollar varje år.[1] Men varför är det så populärt med illegal avverkning av regnskog? Vad är det som gör att detta sker i så otroliga mängder?

Det här är WWF:s definition av illegalt skogsbruk: ”När timmer avverkas, transporteras, vidareförädlas, köps eller säljs i strid mot eller i kringgående av nationella lagar eller regionala och lokala bestämmelser”. Alltså att man hugger ner timmer och säljer det olagligt, utan statens samtycke.

Trots det stora problem som länderna har på grund av den illegala avverkningen så är det framför allt EU-länder, Japan, USA och de växande ekonomierna Indien och Kina som hela tiden bidrar till den ständiga pådrivningen. Vi är beroende av billigt timmer för tillverkning av papper, möbler och varför inte små idylliska timmerstugor.

En annan anledning till att det kan kännas onödigt och svårt för skogsskövlarna att sluta är även frö att det på kort sikt gynnar lokalbefolkningen. Det ger jobb och det ger bättre ekonomi och större stadsutbredning. Observera att detta är på kort tid. I framtiden kommer resultaten bli att marken där träden har stått kommer torka ur på grund av brist på solskydd, som de tidigare fått av trädkronorna. Det kommer påverka den globala uppvärmningen något enormt. (se Om Amazonas inte fanns…) urbefolkning och djur som bor i regnskogarna berövas sina naturtillgångar och sina hem och även ekonomin i länderna kommer brista. Eftersom den ”svarta” virkesmarknaden kostar cirka 4 miljarder dollar per år. [2]

Som det ser ut nu täcker regnskogarna cirka 30 procent av jordens yta, men varje år skövlas lika mycket skog som Panamas landyta. [3] Och jag tror att ni lika mycket som jag vill kunna se elefanter, människoapor, tigrar och noshörningar på ändra ställen än museum i framtiden. Så vi måste börja göra någonting för att förändra dagens situation, för den håller inte!

xoxo Molly

Källor:

http://www.wwf.se/vrt-arbete/skog/problem/illegal-avverkning/1130631-illegal-avverkning-och-virkeshandel

http://environment.nationalgeographic.com/environment/global-warming/deforestation-overview/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar