fredag 17 februari 2012

Ekologiskt godis

Idag är det fredag, vad passar inte bättre än en film och en enorm påse godis? En blandning av sött surt och salt, näst intill inget känns så passande just idag.
Men varför inte få ett bättre samvete mitt i sitt frossande och köpa ekologiskt godis istället?

I ekologiskt godis kommer alla smaker och färgämnen från naturen. Frukt, bär och kryddor som har odlats ekologiskt. Detta till skillnad från det "vanliga godiset" som ofta innehåller konstgjorda smak- och färgämnen, till exempel azo - färger, dessa misstänker man bidrar till barns koncentrationssvårigheter. Men samt E104 (Kinolingult) och E131 (Patent blått) dessa tror man sig ger allergiska reaktioner och bidrar till cancer.

Sockret i de söta ekokaramellerna var under odlingen helt fria från konstgödsel och bekämpningsmedel, och i vissa godissorter har man istället valt att använda sig av oraffinerat rörsocker. Detta innehåller mer vitaminer och mineraler än det raffinerade sockret.raffinerat socker.
Köper du ekologisk choklad kan du känna dig försäkrad om att kakaon blivit odlad på ett ekologiskt vis. Det vill säga: utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

Ekologisk godis innehåller inte heller härdade fetter, eller genmodifierade organismer, GMO.

Vill du istället för godis satsa på ett mer nyttigt snax kommer här ett tips:
Värm upp smör i en stekpanna. Lägg i ekologiskakikärtor och stek dem i matfettet tills de fått en fin yta. Strö sedan över flingsalt och ät dem varma.
Jättegott och jätteenkelt!

/Linnéa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar