måndag 21 november 2011

Torka i Amazonas


Regnskogen i Amazonas är en otroligt viktig faktor i det globala klimatsystemet, eftersom skogen absorberar mer koldioxid en den avger, och dessutom väldigt stora mängder koldioxid varje år, nämligen 1,5 miljarder ton per år. Regnskogen binder nästan en fjärdedel av världens koldioxid.

På sex år har regnskogen dock utstått två svåra torrperioder, 2005 och 2010, vilket har lett till att många träd dött, och när träden dör och ruttnar släpper de ut den koldioxid de absorberat. Miljontals träd har dött under dessa torrperioder och detta kan leda till att regnskogen i Amazonas släpper ut mer koldioxid än den absorberar. Torkan beror på avskogning och uppvärmning av klimatet. Detta leder sedan till en ond cirkel, där ökad växthuseffekt kan leda till fler torrperioder och att fler träd dör. Värst drabbas sydöstra Amazonas, framför allt i Brasilien, där den större delen av skogsavverkningen i Amazonas sker.

Träden behövs för att bevara regnskogsklimatet, eftersom träden drar upp vatten från marken som sedan avdunstar och blir till regn. Utan denna process torkar regnskogen till slut ut.

// Joel

Källor:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar