tisdag 29 november 2011

Orange Agent skapar Vietnam i Amazonen?

På senare veckor har ranchägare i Amazonas börjat använda sig av en högst giftig spray (Agent Orange), som tidigare användes som effektivt mordmedel under Vietnamkriget, men som idag fungerar lika effektivt för att bli av med regnskog. Detta var böndernas lösning för att lättare komma undan med skövlingen, i stället för att använda sig av de ytterst märkbara traktorerna.

Man upptäckte att denna gift hade börjat användas igen utifrån satellitfoton, där flera träd hade blivit askfärgade och dött. Man räknar på att ca 440 träd har blivit förgiftade.

Eftersom gifterna troligen har släppts ifrån flygplan, kan de inte ha varit så noga med var de släppt ut dom, vilket resulterar i att även djur har fått lida av Agent Oranges grymheter. Till skillnad från vanlig skogsskövling har inte djuren fått någon som helst chans till att fly, utan har blivit dödade på fläcken. Man har inte någon uppfattning om hur många djur och djurarter som försvunnit, men man räknar med betydligt fler än i vanliga skövlingsfall.

Förhoppningsvis finner politiker eller andra hjälpsamma organisationer ett stopp för denna grymma mordgift. Vi vil inte att Amazonen ska komma att se ut som Vietnam, där miljoner människor än idag lider av funktionshinder på grund av dessa gifter.

// Molly

Källa:

http://www.guardian.co.uk/environment/2011/jul/14/amazon-rainforest-forests

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar