måndag 2 januari 2012

Amozonas botar sjukdommar

Det är så mycket vi tar för givet utan att reflektera över det. Vi tänker inte på hur mycket vi behöver skogen och hur mycket vi har behövt den i vår historia.
Exempelvis medicin har vi fått från skogarna. Förr lade man askens bark på sår och aspens blomknoppar kokade man te på som botade luftrörskatarr. Blåbärssaften gurglade man i munnen när man hade dragit på sig olika infektioner. Saften kunde även läka sår och olika utslag.
Idagens Sverige används sällan dessa gamla sätt och knep att skapa medicin på men i tropikskogarna gör människor medicin på samma vis som våra förfäder.
Hela 40 % av dagens receptbelagda mediciner skulle inte funnits om inte man kunnat hämta råvaror från Amazonas. Men även urbefolkningens kunskap är även ovärderlig för att kunna skapa medicin.

I takt med att Amazonas skövlas och förstörs, försvinner råvarorna för att kunna fortsätta producera den redan befintliga medicinen och urbefolkningen försvinner som kan hjälpa oss utveckla vår kunskap.
I de tropiska skogarna finns det även många olika växtarter som vi fortfarande inte känner till. Det är därför viktigt att vi bevarar skogarna och inte förstör dem genom giftiga utsläpp, obetänksam konsumtion, skövling osv. För vem vet de oupptäckta arterna kanske kan bli avgörande till att rädda liv och fortsätter vi handla så som vi gör är det bara att vinka adjöss till de botemedel som i framtiden skulle kunnat upptäckas. [1]

/Linnéa
[1] http://www.wwf.se/source.php/1116672/manniskor.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar