tisdag 31 januari 2012

Miljömärkningar

Ibland kan det vara svårt att veta vad som är miljövänligt och vad alla olika märkningar står för. Så, här kommer en liten guide:

Svanen


Detta är nordens officiella miljömärkning. Har produkten denna märkning kan du känna dig säker på att dess miljöpåverkan har granskats under hela processen - från råvara till avfall. Denna märkning finns i Sverige på lampor, textil och färg. Kraven har beslutats gemensamt av nordens länder och verksamheten drivs på uppdrag av regeringen utan ett vinstintresse.

Bra Miljöval

Naturskyddsföreningens eget miljömärke. Den enda miljömärkningen där kraven utformas helt av en oberoende natur- och miljöorganisation och är därför en av de mest stränga miljömärkningarna.

Krav

En märkning för livsmedel. Denna märkning kan garantera dig om att maten du handlar är producerad helt utan konstgödning och kemiska bekämpningsmedel. Finner du Kravmärket på kött, ägg och mjölkförpackningar har djuren levt på en ekologisk bondgård, alltså fått gå fritt ute så mycket som möjligt och fått bra foder. Hönsen har fått gott om utrymme och kalvarna har med säkerhet fått vara hos sina mammor den första tiden.

Det vill säga Krav följer kriterier gällande miljöpåverkan och djurskydd.

EU- ekologiskt

EU:s märkning av eko-produkter, livsmedel. Innebär nolltolerans på kemiska bekämpningsmedel och genmodifierade organismer. Kan liknas Kravmärkningen dock har Krav något hårdare regler.

MSC

Denna märkning finner du på fisk och skaldjur och den kan försäkra dig om att varan du köper kommer från ett välskött fiske och ej bidragit till överfiskning.

Denna organisation är inte vinstgivande och etablerades år 1997.

FSC

Är det enda oberoende certifieringssystemet för skog. Ställer ekologiska, sociala och ekonomiska krav på skogsbruk och plantager. Märkningen finns på trä och papper vars skogsbrukare brukat skogen enligt FSC:s regler och att produkten framställs på ett korrekt vis
GOTS

Står för Global Organic Textile Standard och är ett nytt internationellt miljömärke för textil. Märket står för bra beredning och bra råvara.

/Linnéa

1 kommentar: