lördag 7 januari 2012

Tips från Johanna Stål

När man är ung kan det ibland kännas svårt att engagera
sig med miljöfrågor då brist på pengar gör att man fastnar med begränsade val som inte alltid är de bästa ur ett
miljöperspektiv, eller det enkla faktum att man fortfarande bor hemma hos föräldrarna och inte har så mycket att säga till om.Hur kan vi unga försöka att få detta att vända, om ens på det minsta vis? Det ska vi i denna artikel, med hjälp och tips från Johanna Stål – chefredaktör på miljötidningen Camino, ta reda på.

Som vi alla vet finns det en mängd olika tips vi kan tillämpa för att leva ett mer hållbart liv, enkla saker som att släcka lampor, källsortera, stänga av elektronik när de inte används etc. Men detta är bara de självklara sakerna. I mitt mail till Johanna Stål undrar jag över hur vi kan leva mer hållbart och Johanna Stål skriver tillbaka att det finns många roliga tips som ger en stor miljövinst, vilka vi kan ta till oss.

– Shopping är inte en hobby, och butiksbiträdena är inte dina vänner, skriver Johanna Stål och fortsätter med att ge ett tips på om att ifall du har svårt att sluta shoppa kan du ta en ”shopping-detox” och börja fundera på saker som du kan ersätta shoppingbehovet med, som i slutänden ändå skulle kunna ge dig samma kick.
Arrangera prylbytardagar, istället för att köpa nya saker är ett bra förslag för att sänka din egen konsumering av kläder och andra prylar. Varför inte spara en slant och byta saker med dina kompisar? Då många prylar i dagens samhälle är billiga ser man inget problem med att köpa ofta då det triggar ingång känslan av att ”det är lika bra att köpa en när jag ändå är igång”.
Att dra ner på shoppingen gynnar även din egen plånbok som miljön.
– Spara pengar OCH miljö. Men se till att inte bli den som alltid lånar och inte ger tillbaka – var generös med att låna tillbaka och erbjud dig att betala en slant för begagnade prylar.

Ett annat bra tips som Johanna Stål nämner är egenodling!
- Odla själv, det ger dig perspektiv på saker och ting. Ha din egen kompost, om du kan, så förstår du helt plötsligt hur allt hänger ihop och varför varje del i naturen är värdefull. Gå ihop med andra och odla på balkongen/taket/ innergården. Detta Ger motion, frisk luft och billbare och bra mat.
Johanna Stål skriver även att det funkar mycket bra hemma då det brukar gå bra att övertala sina föräldrar att köpa en kompost exempelvis och föräldrar med hus brukar bli överlyckliga om deras barn vill lära sig odla. Om det låter jobbigt/svårt behöver du såklart inte börja med det svåraste, Stål tipsar om enklare grönsaker såsom morötter, zucchini och örter.
Och tänk dig, vilken skillnad, nu importeras inte din zucchini från andra länder utan kommer direkt från din egen trädgård.

– Ha en köttfri dag i veckan. Ni kan exempelvis ha en varsin måndag som ni ansvarar för att laga vegetariskt till flera andra/familjen och turas om. Här är en chans att lära sig göra nya
recept och ha kul ihop.

När det kommer till konsumtion av prylar skriver Johanna Stål att det, i lyckoforskningen sägs att vi blir lyckligare av upplevelser än prylar, och därför blir tipset här att vi ska konsumera tjänster istället för prylar. Bio, teater, festivaler, frisören, massören och konserter etc. hur trevligt låter inte det?
– Om du är student finns det även ofta erbjudanden och rabatter, och man kan även gå med i grupper som ”Let’s Deal” och ”Groupon” för att få rabatter på kultur och tjänster.

– Varför inte engagera sig i en miljögrupp eller någonting liknande på skolan? Kanske påverka Cafeterian till att ta in mer miljömärkt samt få in mer miljö i undervisningen, och detta oavsett vilket ämne det är du läser?
Kanske kan du starta en mini-miljötidning som du trycker upp på s
kolan och sedan delar ut.

Ibland kan det kännas svårt för unga att hänga med i utvecklingen av miljöfrågor och tips om en hållbar livsstil,(speciellt om man innan inte har ett jättestort intresse) har du några förslag på olika bloggar, tidningar eller medior etc. som du tror skulle kunna få unga att bli mer inspirerade/intresserade?
- Camino finns till just för att vara ett sådant forum där det ska vara lätt, attraktivt och inspirerande att ta sig till information om hållbar utveckling. Vi finns både som magasin, med bloggar på webben, med Live-events och med böcker. Det finns andra som är intressanta-Min Planet riktar sig till unga, Medveten konsumtion är bra. Jag gillar också bloggaresåsom Underbara Clara och Elsa Billgren som fokuserar på kreativitet och vintage.

Vad kan man avstå från när man vill vara mer miljövänlig?
Johanna Stål svarar med att hon själv inte brukar avstå från så mycket, då hon alltid haft begränsat med pengar, och tvingats till att köpa sådant som man verkligen vill ha och inte massor av onödigt.

– Jag gör aldrig impulsköp och jag tycker inte om att trängas på stan, skriver Stål
och fortsätter med att berätta om att hon gärna skulle resa mer, men att detta är någonting hon begränsar sig starkt kring, även fast hon älskar att resa.
– Jag begränsar mig till en flygresa, max, per år. Och försöker hitta alternativ - i år blir det bussresa till alperna med UCPA.

Till sist frågar jag vad Johanna Stål tycker är roligast med att jobba på Camino!
Stål kommer fram till att det bästa med att jobba på Camino är att man alltid kan hitta på nya roliga idéer och att hitta ett sätt att finansiera dem på, men även möjligheten att få träffa de mest spännande människorna i hela världen genom alla människor man träffar.

– På många sätt ett drömjobb, men också väldigt slitsamt.
















När du prenumererar på Camino får du bl.a:
Camino i pappersformat (ej för e-magasinsprenumeranter)
Camino som E-magasin
Tillgång till online-arkiv med äldre nummer
Rabatter och erbjudanden hos Caminovännerna
Rabatter på kulturupplevelser
Och alltid fri entré till Camino LIVE

(Allt detta kan du såklart läsa mer om du klickar in dig på den anvisande länken nedan)

Länkar
http://www.caminomagasin.se/om-camino (Camino)
http://www.letsdeal.se

http://www.groupon.se
http://www.minplanet.se/om-minplanet (Min Planet)
http://www.underbaraclaras.com/om-clara/ (Underbara Clara)
http://elsa.elle.se/ (Elsa Billgren)

// Elise Jensen Cartolano

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar