fredag 2 december 2011

Ekologiska varor

Ett snitt brukar dras att ekologiska varor kostar cirka 20 % mer än de icke ekologiska. Detta gör det något motigt att vara miljövänlig och när man inte vet varför kostnaderna är högre kanske man inte ens överväger att ta de ekologiskt producerade varorna utan direkt köper importvaror som är billigare.
Det kan också göra det svårt att köpa ekologiska och närproducerade grönsaker och äta en nyttig sallad till middag/ lunch istället för att köpa det importerade eller det ickeekologiskt utvunna köttet som bidragit till ned -skövlingen i Amazonas (se inlägg ”Sojabönan förstör Amazonas?”). Detta syns väl på de uträkningar man gjort vart man kommit fram till att det är bara 4 % av den totala försäljningen som är kravmärkt.

Anledningen till högre priser är dels att det är dyrare att producera ekologisk mat. Detta eftersom det är mer arbetskrävande och svårare att föda upp djur eller råvaror på ett hällbartsätt. Ekologisk mat har även generellt en bättre kvalité och håller en högre standard.

I tidningen miljöaktuellt nr 4 utgiven i maj 2011 säger Lars Nellmer ” Vi menar att mycket mat är för billig, eftersom miljökostnaden för den konventionella maten inte syns på prislappen. Vad är kostnaden för till exempel minskad biologiskmångfald?” [1]

För att priserna ska kunna pressas ned krävs det en ökad konkurrens. Detta kan bli till om fler börjar konsumera ekologiska varor. Då kommer företag inse att det är värt att satsa på mer hållbara alternativ och konkurrensen ökar. Konsumerar vi mer ekologiskavaror kommer även affärerna att köpa in mer och kunna sälja dem till lägre priser.

Vi ska där emot inte överkonsumera. Att stå och roffa åt sig två fläskfiléer eller ett par stora klasar tomater bara för att de är billigt är lika fel det. ”Varje hushåll slänger årligen bort mat för cirka 5000 kronor” säger Anna – Karin Johansson som jabbar vid livsmedelsverket. [2]

Detta tär mycket på miljön, och den energi som gick åt vid produktion kan räknas som bortkastad. Är mer delen av det vi slänger dessutom kött är det Amazonas som blir lidande. Men tillsammans står vi fortfarande alla som förlorare i en mer miljöförstörd värld.

/Linnéa



[1] Miljö Aktuellt nr 4 utgiven: Maj 2011 s. 26

[2] Miljö Aktuellt nr 4 s. 27

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar