onsdag 14 december 2011

Palmolja

Visste du om att de mest vardagliga varor du använder innehåller palmolja?

Vet du ens vad palmolja är, hur det utvinns och vika konsekvenser konsumtionen och utvinningen ger?

Palmolja är en olja som utvinns just ifrån palmer. Och för att kunna tillgodose oss i västvärlden med denna råvara expanderar oljeplantagerna mer och mer för varje år, något som förändrar landskapet. Regnskogen, världens artrikaste ekosystem får oftast ta smällen, och djuren blir utan hem och dör. Skogsskövling och skogsbränder sker för att få fram plantagerna. Sedan under själva odlingen förgiftas den omkringliggande naturen. Bekämpningsmedel används hej vilt och förs sedan vidare via vattendrag som i sin tur förgiftar dricksvattnet för människor och djur.
Så stora mängder vatten går åt under odlingen av palmerna att lokalbefolkningen får ännu mindre dricksvatten och bönderna får ingen möjlighet till bevattning av sina åkrar och tvingas i många fall gå utan skörd.

Det är inte bara djuren som blir utan hem på grund av plantage - utbredningen, utan i vissa fall får människor sina trädgårdar och åkermarker överkörda av maskiner. Detta leder till ökad fattigdom, svält, men främst: Människorna blir beroende av att landet säljer mycket palmolja till oss i västvärlden. [1]

På bara 30 år har odlingen av palmolja tre dubblats och bara här i lilla Sverige köper vi in ca 44 000 ton palmolja PER ÅR! Detta innebär att vi ”lånar” en yta på 10 200 ha, dvs. varje svensk ”lånar” 11 kvadratmeter mark för sin konsumtion av palmolja.

Utan att tänka på det utnyttjar vi palmolja varje dag. Denna råvara gömmer sig i margarin, glass, chips, kakor, choklad, smink, tvål, tvättmedel och mycket mer, men på förpackningarna står det oftast bara ”vegetabiliska oljor”. De övriga palmolje produkterna blir ofta djurfoder som exporteras till Sverige, något som tär på miljön och påskyndar växthuseffekten.[2]

Detta innebär: Vi måste ändra vår livsstil och tänka över våra inköp! Det är vårt fel att djuren blir hemlösa, dör i skogsskövling och skogsbränder. Det är vårt fel att lokalbonden går utan skörd, men istället får en hungrig familj. Det är på grund av oss befolkningen och djuren går runt törstiga och hungriga eftersom vattendragen har förgiftats.

Det är nu det gäller vi kan inte bara tänka på oss själva längre! Alla människor och djur har rätt till ett liv utan törst och hunger!

/Linnéa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar