fredag 30 december 2011

Nyårsboven på fri fot



Vad är det bästa med Nyår? Den nya, glittrande nyårsklänningen, festen, tolvslagen? Fyrverkerierna? Fyrverkerierna är en typisk tradition för att fira när klockan slår tolv och man inleder ett nytt år. Men hur bra är egentligen dessa ljusshower?

Fyrverkerier innehåller oxidationsmedel, bränsle i form av koldioxid och svavel. För att skapa det stora panget så innehåller de så kallade svart krut. Och för varje 270 gram svart krut som används släpps 132 gram koldioxid ut. Resten av krutet blir kvävesulfid.[1]

I Stockholm 1999 användes 8 ton krut för ett fyrverkerievenemang.[2] Om man då räknar på detta blir det 3.9 ton koldioxid som släpptes ut, bara i Stockholm för en fyrverkerishow. När man gjorde samma räkning i USA blev resultatet mer än vad 12’000 bilar släpper ut på ett år.

Men den stora boven är egentligen de miljöfarliga tungmetallerna som fyrverkerierna kryllar av. 1999 släpptes ca tre ton bly i Sverige. Vilket resulterar i mer än två tredjedelar av flygtrafikens blyutsläpp i Sverige. [3]

Det är i konsument fyrverkerierna, framför allt de som är importerade ifrån Kina som bär med sig mest miljögifter. Evenemangsfyrverkerierna innehåller inte alls samma mäng bly.

Ny Teknik beräknade också år 1999 att det skulle släppas ut två ton koppar, 70 kilogram krom, sex kilo arsenik och nästan tre kilo kadmium. Det beräknades också att det skulle skjutas ca 2000 ton fyrverkerier samma år, och Sveriges befolkning hade lagt 400 miljoner kronor för detta. Det var tretton år sedan. Vem vet hur stora miljögifter vi lär släppa ut i år och åren efter det.

Så mitt tips är att kanske köpa lite färre fyrverkerier i år och kanske fokusera på något annat, trevligt umgänge, god mat (ekologisk såklart!) och en god hälsosam och miljövänlig ny start på det nya året!

Gott Nytt År! önskar Molly

Källor:

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article2373.ece

http://www.treehugger.com/clean-technology/fireworks-ungreen-or-a-necessary-part-of-ringing-in-the-new-year.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar